0

ترک تریاک: 0 تا 100 نکاتی که باید بدانید!

ترک تریاک | ترک اعتیاد به تریاک | 0 تا 100 مواردی که باید در ترک تریاک بدانید

ناامیدی و یاس، عدم آگاهی، استرس، فشار همسالان و … از جمله عواملی است که موجب ترغیب جوانان و سایر افراد جامعه به مصرف مواد مخدری همچون تریاک می‌شود، و این چالشی است که سال‌ها جوامع مختلف را درگیر خود نموده است.

هرچند یافتن علت اعتیاد افراد به تریاک و سایر مواد مخدر ضروری و در واقع اقدامی پیشگیرانه محسوب می‌شود.

اما باید به دنبال چاره‌ای در جهت نجات افرادی بود که در دام اعتیاد گرفتارند. به همین منظور تحقیق و مطالعه در زمینه ترک تریاک ضروری است.

هرچند در ظاهر ترک تریاک طی مدتی کوتاه صورت می‌گیرد، اما درواقع اقدامی است بلند مدت که احتمال مواجه شدن با موانع و ریزش‌های مختلف نیز در این مسیر وجود دارد، اما مهم‌ترین نکته در این زمینه حفظ امید و تلاش در کنار بهره‌گیری از پشتیبان و مشاوران در این حوزه است که در نهایت موجب رهایی جسمانی و روانشناختی فرد از اعتیاد می‌گردد.

روش‌های مختلف ترک تریاک

ترک تریاک و یا هر نوع ماده‌ی مخدری یک فرآیند چالش برانگیز و پیچیده است و روش ترک افراد مختلف نیز با هم متفاوت است، چرا که افراد از نظر فیزیولوژیکی و روانی یکسان نیستند. از جمله روش‌هایی که در ترک تریاک مرسوم است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کمپ ترک اعتیاد و مراکز درمانی اعتیاد
  2. ترک اعتیاد با شوک درمانی (ECT)
  3. طب سنتی
  4. ترک به وسیله دارو
  5. سم‌زدایی
  6. درمان رفتاری شناختی
  7. روش 12 قدم برای ترک اعتیاد

بهترین روش ترک تریاک

بهترین روش ترک تریاک کدام است؟

ترک تریاک همچون هر نوع ماده‌ی مخدر دیگری علاوه بر درمان جسمی و گذراندن دوره‌ی سم‌زدایی، به روان درمانی هم نیاز دارد.

بنابراین با توجه به روحیه‌ی هر فرد و میزان دوز مصرفی وی بهترین روش ترک تریاک برای او مشخص می‌شود.

از این رو نمی‌توان یک روش خاص را به عنوان بهترین روش برای همه معرفی کرد.

با مراجعه به کمپ، مراکز ترک اعتیاد و کلینیک‌ها، پزشک به بررسی بیمار پرداخته و متناسب با شرایط وی از نظر روحی، جسمی، مقدار و مدت مصرف وی، برنامه‌ای برای ترک ارائه می‌دهد، که برای وی بهترین روش محسوب می‌شود و احتمال بازگشت به مواد کاهش می‌یابد.

از جمله روش‌های ترک اعتیاد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

روش تدریجی: در این روش دوز مصرفی فرد به صورت تدریجی و کم کم کاهش یافته تا اینکه به صفر می‌رسد.

و پس از سم‌زدایی نوبت به پاکسازی ذهنی وی می‌رسد که متخصصان و مشاوران این حوزه در کلینیک‌ها و کمپ ترک اعتیاد به صورت مطمئن‌تری این مرحله را انجام می‌دهند.

قطعا مراکز ترک اعتیاد خصوصی در ترک تریاک میتوانند کمک بهتری نسبت به مراکز دولتی کنند. برای بررسی بهترین ها میتوانید  به صفحه بهترین کمپ ترک اعتیاد خصوصی در تهران مراجعه نمایید.

روش ترک اعتیاد سریع و ناگهانی: در این روش همانطور که از نام آن پیدا است، مصرف مواد به صورت ناگهانی و یکدفعه قطع می‌شود.

که روشی حساس و پرعوارض است، و تنها زیر نظر پزشک و با مراجعه به مراکز و کلینیک‌های ترک اعتیاد است که می‌توان این مدل ترک را مطمئن و با کاهش عوارض انجام داد.

عوارض و نشانه‌های ترک تریاک

مصرف مداوم و طولانی مدت تریاک و هر نوع ماده‌ی مخدر دیگری به اعتیاد منجر می‌شود.

به گونه‌ای که بدن و مغز برای حفظ تعادل خود مصرف آن را طلب می‌کند، و از آنجا که میزان مواد مصرفی روز به روز برای بدن عادی می‌شود.

فرد مجبور است مقدار مصرفی خود را افزایش دهد. زمانی که تریاک از چنین بدنی گرفته شود، اختلالات جسمی و حتی روحی را در پی خواهد داشت.

که البته موقت بوده و با گذراندن دوران ترک زیر نظر متخصصان و مشاوران از بین می‌رود. علائمی همچون: اضطراب، بی قراری، سوزش چشم، تب و لرز، دل پیچه، بالا رفتن ضربان قلب، و… از جمله عوارض و نشانه‌های ترک تریاک است.

عوارض و نشانه های ترک اعتیاد به تریاک کدام است؟

ترک تریاک با دارو و قرص

ترک تریاک در اغلب موارد با درد و خماری همراه است که برای کاهش این درد و خماری از برخی از داروها همچون B2 نیز کمک می‌گیرند.

اما نکته‌ی مهمی که باید به آن توجه داشت میزان مصرف B2 است که باید توسط پزشک تعیین شود.

چرا که قرص B2 خود نیز اعتیادآور است چه بسا که ترک آن از ترک تریاک نیز سخت‌تر بوده و همینطور ممکن است با یکسری از داروهای مصرفی نیز تداخل داشته باشد به همین دلیل مصرف آن حتما باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.

به جز B2 ممکن است خود پزشک نیز داروهایی را به عنوان جایگزین تریاک تجویز نماید.

مکمل‌های ترک تریاک

علاوه‌بر داروهایی همچون B2 یکسری مکمل‌های دارویی به منظور ترک تریاک مورد استفاده قرار می‌گیرند که موجب تقویت قدرت جسمانی و درواقع حفظ نیروی فرد و همینطور کاهش عوارض ترک تریاک می‌شود. این مکمل‌ها عبارتند از:

ویتامین C

برای افرادی که در حال ترک تریاک هستند و یا موفق به ترک شده‌اند معمولا جوشان ویتامین C تجویز می‌شود.

چرا که این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی و استحکام لثه‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند و به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی از بدن در مقابل انواع عامل بیماری‌زا محافظت می‌کند، و آنجا که بدن فرد در دوران ترک بسیار حساس شده لازم است که این مکمل را مصرف نماید.

B کمپلکس

در حالت عادی مصرف به اندازه B کمپلکس به حفظ سلامتی بدن کمک می‌کند، حال نیز با توجه به اینکه بدن فرد درحال ترک نیاز بیشتری به ویتامین‌ها دارد مصرف آن در این دوران توصیه می‌شود.

مکمل‌های استیل سیستئین

این گروه از مکمل‌ها در کاهش گرایش فرد به مصرف تریاک موثر بوده و علائم ترک اعتیاد را نیز کاهش می‌دهند.

پروبیوتیک‌ها

ماست منبع غنی از پروبیوتیک‌ها است که در بهبود عملکرد روده‌ها تاثیر گذار است و از آنجا که یکی از عوارض و نشانه‌های ترک تریاک یبوست است، مصرف این مکمل نیز می‌تواند این عارضه را بهبود بخشد.

نقش داروهای گیاهی در ترک تریاک

بی‌قراری و پرخاشگری از دیگر عوارض و نشانه‌های ترک تریاک است که ممکن است فرد در طول ترک به آن دچار شود، که بهتر است با استفاده از داروها، موادغذایی، ورزش و استراحت آن را کاهش داد.

از جمله مواردی که در روند ترک تریاک پیشنهاد می‌شود استفاده از داروهای گیاهی است.

هرچند برخی معتقدند که داروی گیاهی به تنهایی منجر به ترک نمی‌شود و حتی مصرف بیش از اندازه آنها ممکن است عوارضی در پی داشته باشد.

اما مصرف به اندازه و صحیح آنها می‌تواند به بهبود روند ترک کمک کند.

البته تمام این نکات زمانی اثربخش و مطمئن خواهد بود که با مراجعه به کلینیک و یا کمپ ترک اعتیاد و با نظر پزشک مصرف شوند. (گاها بیماران برای ترک اعتیاد خود مقاومت میکنند و درواقع تمایلی برای ترک ندارند. در این مواقع با رعایت قوانین و شرایط، گزینه کمپ اجباری میتواند راهگشا باشد.)

آیا ترک تریاک در منزل امکان‌پذیر است؟

هر کدام از روش‌های ترک تریاک ممکن است درصد خطا و یا احتمال موفق نشدن داشته باشند.

اما دلیل بر این نمی‌شود که یک روش به طور کلی رد شود، چرا که ترک تریاک امری است که از چند مولفه مختلف تاثیر می‌پذیرد و هر شخص معتاد باید با توجه به مشخصه‌های مربوطه روش ترک مناسب خود را انتخاب نماید.

بله ترک تریاک در منزل امکان پذیر است اما ممکن است کمی سخت‌تر از سایر روش‌ها باشد، هرچند با رعایت نکاتی همچون مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد و مشورت با پزشک، همراهان با درک و تحمل، ورزش کردن، استراحت کافی، تغذیه مناسب و … سختی آن نیز کاهش می‌یابد و احتمال موفقیت بیشتر می‌شود اما باز هم باید بسیار محتاط بود.

اگر میخواهید جزئیات ترک اعتیاد در منزل مانند مدت ترک اعتیاد در منزل را بدانید، به ترک اعتیاد در خانه چند روز طول می‌کشد مراجعه کنید.

برای ترک تریاک چی بخوریم؟

تغذیه سوخت اصلی بدن برای فعالیت‌ کردن و انجام امور روزمره و… است و از آنجا که بدن در دوران ترک دچار بحران شده و باید با یک حالتی که به آن عادت کرده مبارزه کند و وارد حالت بهتری شود نیازمند تغذیه خوب و کافی است از جمله مواد غذایی مورد نیاز در دوران ترک تریاک رژیم غذایی است که شامل:

  • مقدار کافی از کربوهیدارت‌ها (غلات، میوه، سبزیجات و…)
  • غذاهای سرشار از کلسیم(لبنیات و …)
  • پروتئین‌ها(گوشت، ماهی و…)

این مواد غذایی به تقویت بدن برای بهتر گذراندن دوران ترک بسیار کمک می‌کنند.

بهترین مواد غذایی در زمان ترک تریاک

برای تسکین درد در ترک تریاک چه باید کرد؟

همانطور که تاکنون تاکید شد تغذیه مناسب در دوران ترک از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که بدن در دوره ترک بسیار ضعیف می‌شود و برای حفظ ایمنی خود و توانایی مقابله با دردهای مختلف نیازمند انرژی است.

بنابراین استفاده از مواد غذایی کامل و میوه‌ها می‌تواند به کمتر شدن درد در این دوران کمک کند. دمنوش‌های گیاهی همچون:

  • بابونه
  • گل شقایق نعمانی
  • مریم‌گلی
  • دمنوش بید

از جمله مواردی است که به تسکین درد در ترک تریاک کمک می‌کنند. علاوه بر همه‌ی این موارد دوش آب سرد، و ورزش‌های هوازی نیز می‌تواند به کاهش دردهای عضلانی کمک کند.

سخن آخر

ترک تریاک فرآیندی پر چالش است، چرا که رویکرد ترک از فردی به فرد دیگر متفاوت است و نیازمند بررسی پزشکی و روان‌درمانی تخصصی است.

تا بهترین روش ترک برای هر شخص مشخص شود، اما به طور کلی برای موفقیت آمیز بودن فرآیند ترک تریاک لازم است که فرد اراده‌ی قوی داشته باشد.

در ثانی به حمایت خانواده، جامعه، پشتیبانی روانی و فیزکی مستمر نیاز دارد. در همه‌ی روش‌ها نیز بر تغذیه مناسب تاکید می‌شود چرا که عاملی است برای مقاومت بیشتر در مقابل دردها و در واقع موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌گردد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *